Anabole steroider på 15 minutter

Kan du nok om anabole steroider? I dette foredraget får du som helsepersonell god innsikt i anabole steroider og de potensielle helsekonsekvensene ved bruk.
Christine Wisløff
Spesialsykepleier og leder av Steroideprosjektet
Oslo Universitetssykehus

SAMMENDRAG

Foredraget, holdt for helsepersonell og ungdom i Råde, innledes med å forklare hva anabole steroider er. Disse stoffene er syntetisk fremstilt testosteron, et hormon som naturlig produseres i kroppen. Testosteron har både androgene (knyttet til utviklingen av mannlige kjennetegn) og anabole (muskeloppbyggende) effekter. Under puberteten øker kroppens naturlige produksjon av testosteron, noe som fører til utvikling av kjønnsorganer, skjeggvekst og endringer i stemme. Christine understreker at bruk av anabole steroider kan gi raskere muskelvekst, men at dette kommer med alvorlige konsekvenser, når dosene overstiger kroppens egen produksjon – såkalte suprafysiologiske doser.

Christine informerer om de fysiske, psykiske og sosiale konsekvensene av steroidebruk. Fysiske symptomer inkluderer stor vektøkning, utvikling av akne, humørsvingninger, samt alvorlige helseproblemer som hjerteproblemer, lever- og nyreskader. Hun poengterer at bruk av steroider kan føre til infertilitet hos både menn og kvinner, da det påvirker kroppens hormonproduksjon og kan hemme produksjonen av sperm hos menn.

Psykologiske konsekvenser av steroidebruk blir også diskutert. Brukere kan oppleve humørsvingninger, depresjon og angst, samt andre psykiske lidelser. Den potensielle forverringen av mental helse er en betydelig risiko, med muligheter for økt paranoia og aggressive oppførsler. Christine advarer om at mange unge som begynner med steroider gjør det under påvirkning av miljøet rundt seg og presset til å prestere bedre, enten i sport eller på kroppsbilde.

Christine deler også erfaringer fra ulike brukere. Hun nevner at alderen for de som tar kontakt med helsepersonell, er alarmerende lav. Selv har hun opplevd å bli kontaktet av barn helt ned i 12-årsalderen. Det finnes brukere i alle aldre, og den eldste som har tatt kontakt med Christine, hadde begynt å bruke da han var over 80 år. Statistikk viser at det er flere gutter enn jenter som bruker steroider.

Christine forklarer at om lag 1 av 3 som begynner med anabole steroider kan utvikle avhengighet. Dette kan skje enten ved at den naturlige hormonproduksjonen forstyrres, noe som gjør at brukeren er avhengig av syntetiske hormoner for å føle seg "normal", eller ved at det oppstår et forstyrret kroppsbilde der man aldri føler seg fornøyd etter å ha sluttet.

Siden dette foredraget avholdes på Helsestasjon for Ungdom, oppfordrer Christine ungdommene til å være kritiske til det de finner på sosiale medier og heller søke informasjon fra pålitelige kilder. Hun anbefaler nettsteder som steroidelab.no og ung.no, der man kan finne trygg informasjon og få hjelp. Her kan de være anonyme. Hun forteller også at ungdom trygt kan ta kontakt med helsepersonell for råd og støtte.

«Kunnskap gjør deg sterk», oppsummerer Christine, og påpeker viktigheten av å kunne ta informerte valg. Her er du som helsepersonell en viktig ressurs, både når det kommer til spredning av informasjon og som veileder i møte med pasienter.